Duktiga mattelärare ska börja undervisa sina kolleger för att dessa ska bli bättre på traditionell katederundervisning. Det har regeringen beslutat.
Duktiga mattelärare ska börja undervisa sina kolleger för att de ska bli bättre på traditionell katederundervisning. Det har regeringen beslutat.
Som en del i den tidigare annonserade mattesatsningen ska regeringen avsätta pengar för att utbilda topplärare i matematik, som sedan i sin tur ska fortbilda sina kolleger i grundskolan och gymnasiet.
Syftet är främst att fler elever i nian ska bli godkända i matematik och kunna gå ett nationellt program i gymnasiet.
1 000 lärare ska utbildas av Skolverket till att bli coacher för sina kolleger. Handledarna ska väljas ut av skolor och huvudmän. De ska sedan få igång och med jämna mellanrum stötta mindre grupper av lärare som tillsammans ska diskutera och utveckla sin undervisning – så att alla elever kan hänga med och förstå. Nästa läsår blir en testperiod då handledare utbildas och ett webbmaterial utvecklas. Hösten 2013 ska projektet fungera i större skala.
Utbildningsminister Jan Björklund hoppas att upp emot 50 000 matematiklärare på detta sätt ska förbättra sin undervisning de närmaste åren.
– Det är alltså duktiga och skickliga mattelärare som får nedsatt arbetstid för sin egen undervisning för att i stället coacha och hjälpa andra, säger han till Sveriges Radios Ekot.
Regeringen räknar med att betala en femtedel av handledarnas lön, under den tid projektet pågår.
Jan Björklund är tydlig med vilken metodik som ska användas.
– En mycket viktig orsak till varför matteundervisningen inte ger tillräckliga resultat är att det undervisas på fel sätt i klassrummen. Detta blir en övergång till en mer traditionell katederundervisning, det vill säga att läraren förklarar, berättar, instruerar, repeterar och diskuterar i helklass med eleverna, säger han.
Niklas Arevik Sten Arndt